2010. január 12., kedd

Fico: „Szlovákia mint ország gyakorlatilag nem is létezik”

asssssszerencsétlenje…

Robert Fico szerint Szlovákiának fel kell készülnie arra, hogy az áprilisi választást Magyarországon a Fidesz nyeri, amely – mint a szlovák kormányfő fogalmazott – „a nagymagyar sovinizmusra és nacionalizmusra orientált párt”.

Fico leszögezte: kormányfőként kötelessége, és kész is kommunikálni a magyar kormánnyal. „A nagymagyar nacionalizmust azonban nem fogadhatom el, azt, hogy Magyarország önmagával határos. Nem fogadhatom el, hogy a képviselők Nagy-Magyarországot ábrázoló címkét hordanak autóikon, mely szerint Szlovákia mint ország gyakorlatilag nem is létezik” – fejtette ki a szlovák politikus. Megismételte: a szlovákiai államnyelvtörvény, illetve Sólyom László magyar államfő meghiúsított révkomáromi látogatása ügyében Európa Pozsonynak adott igazat. „Mi ebben a témában erősnek érezzük magunkat” – húzta alá Fico.

Az ugyanebben a vitaműsorban megszólaló Ivan Gasparovic szlovák államfő szerint a szlovák-magyar kapcsolatok romlásáért nagymértékben a szlovákiai magyar politikai pártok viselik a felelősséget, állítása szerint gyakran az ő álláspontjaik miatt alakul ki „feszültség és nyugtalanság”. „Úgy vélem, ez aránylag komoly probléma” – jegyezte meg. Ivan Gasparovic hangsúlyozta: a szlovák-magyar kapcsolatokat nem szabad leszűkíteni a nemzeti kisebbségeket érintő kérdéskörre, amelyben problémák vannak. Más területeken azonban – állítja a szlovák elnök – nagyon jó a két ország együttműködése.

(MTI)

H1N1: beoltott gyerekek lettek betegek itthon

A védőoltás ellenére számos gyerek betegedett meg az új típusú influenzában egy bakonyoszlopi nevelőotthonban - olvasható a keddi Népszabadságban.

Palicsek Zoltán háziorvos még novemberben beoltotta a bakonyoszlopi nevelőintézet csaknem ötven lakóját. Ezért az orvost is megdöbbentette, amikor egy hete 19 gyereknél hirtelen jelentkeztek az influenzaszerű megbetegedés tünetei. Az orvos beszámolt arról, hogy az ÁNTSZ munkatársai által levett három mintából a vírusteszt igazolta a H1N1-vírus jelenlétét, és a szakma szabályai szerint a gyerekek azonnal vírusellenes gyógyszert kaptak. Mostanraszinte mindenki meggyógyult, szövődményekről nincs tudomása.

A Népszabadságnak a Veszprém megyei tiszti főorvos, Bujdosó László azt mondta: korai lenne elhamarkodott következtetésekre jutni a bakonyoszlopi nevelőintézet példájából. Arra a kérdésre,
lehetséges-e, hogy az oltás nem elég hatékony a gyerekek körében, mert akkor erről tudniuk kellene az őket kezelő orvosoknak is, azt válaszolta: soha nem állították, hogy a vakcina teljes védettséget nyújtana, de nincs jobb eszköz az új vírus által előidézett járvány megfékezésére.