2009. december 21., hétfő

Pár tanács hazafiaknak a kommunikációról - a rendőrségnek új "fegyvere" van



Csak csendben, körültekintően! Az országos főkapitány, Bencze József büszkén számolt be arról, hogy minap elkészült a Rendőrségi Szövegbányászati Rendszerre keresztelt "vadászfegyver". Nyilvánvaló, hogy a hazafiak ellen is bevetik ezt a programot. Hogyan védekezzünk ellene?

A hír:
Így a rendőrök egyből kutakodhatnak az ellenzékiek internetes és egyéb kommunikációs lehetőségeiben, s gyárthatják az új terrorista elméleteket.

Ezzel az eszközzel bűnmegelőzési, bűnüldözési feladataink ellátásához szükséges adatok, információk kinyerését, a bűnügyi elemző, értékelő munka bonyolítását tettük sokkal gyorsabbá és eredményesebbé - nyilatkozta a rendőrfőkapitány. A Magyar Tudományos Akadémiával és a Montana Zrt-vel közösen kifejlesztett rendszer az ORFK korábban kiépített dokumentumtárában bonyolít szabadszöveges visszakeresést. Ez jelenleg közel 55 millió dokumentumot jelent. De ez folyamatosan bővül, 24 óránként frissül az információs bázisunk, vagyis ilyen időközönként kerülnek be újabb és újabb nyomozati anyagok és adatok. Megfelelő hívószavakkal bármilyen, egy adott bűnesettel kapcsolatos kérdésünkre választ kaphatunk, percek, sőt, akár pillanatok alatt - mondta Bencze, kifelejtve, hogy az ellenzék megfigyelését szolgálhatja leginkább a rendszer.

Pár Tanács

Először is szögezzük le: nem mindenkit figyelnek meg a nemzeti oldalon, mert nincs rá kapacitás (pont ennek az aránynak a javítására dolgoznak ki ilyen feldolgozó rendszereket - a szerk). Tehát, ha valaki csak eljár Kárpátia koncertekre, ahol mindig leissza magát, az valószínűleg nem kerül bele a szakszervek látókörébe, maximum egy fontosabb személynek a kapcsolatrendszeri köre által.

De az sem jó hozzáállás, hogy "engem úgysem", meg "én csak törvényesen csinálok mindent, nem találnak rajtam fogást". De találhatnak bárkin, ha akarnak, maximum kiengedik pár év múlva a börtönből (megalapozott gyanúval 4 évig lehet valaki előzetesben, nem is kell hozzá olyan sok "bizonyíték").

Mik az alapvető intézkedések és eljárások, amiket be kell tartanunk?

-Kerüljük az elmebeteg és a modern-kor torzszülöttjeinek tekinthető mindenféle profilvadászásra alkalmas adatbázisokat. Ilyen pl. az Iwiw, myvip és társai. Ha mégis szükségünk van egy hozzáférésre (mert egyébként tényleg kiváló adatbázisok ezek, pont ezt használják ki - a szerk), akkor egyszerűen töröljünk magunkról minden képet, nevünket írjuk át olyanra, amiből nem lehet kikövetkeztetni a polgári nevünket. A kapcsolatainkat töröljük, illetve töltsük fel teljesen hamis kapcsolatokkal.

Ha valódi adatokat adunk meg, netán a lakcímünket, telefonszámunkat is, és mellékelünk magunkról fotót is, akkor nemcsak a hazafiakra vadászó NBH munkáját könnyítjük meg, hanem kiszolgáltatjuk magunkat más ellenségeinknek is, akik akár személyes okból, vagy pusztán nyereségvágyból, esetlegesen ideológiai okokból támadnának meg minket. Tehát, aki ezek után nem jár el a fentiek szerint, az is meg is érdemli.

-Semmi, de semmi olyat se beszéljünk meg neten (cset, skype, e-mail), mert mindegyik üzenetközvetítési forma visszafejthető, megkereshető. (Ez a pár sor nem tér ki a titkosított üzenettovábbítására, hanem a teljesen kezdőknek kíván pár támpontot adni - a szerk.)

Ha mégis használnunk kellene mondjuk olyan netes szolgáltatást, amivel üzenetet kell eljuttatnunk valakinek sürgősen, akkor a következő a teendő: otthoni netet szépen elfelejtjük (vagy veszünk mondjuk egy olyan mobilnetet, ami nincs a mi nevünkön, bár ezzel meg nem léphetünk oda, ahol azonosíthatóak vagyunk, pl. saját postafiók) és elmegyünk egy internetes kávézóba, ahol beregisztrálunk egy postafiókot egy ingyenesen használható szolgáltatónál. Lehetőleg teljesen átlagos felhasználónevet választunk (hazafi15, Titkosellenálló88 nem játszik), és ezt a hozzáférést megosztjuk azzal előre, akivel vélhetően majd kommunikálni fogunk a későbbiek során. A postafiókot mind a két fél innentől csak biztonságos, hozzá nem köthető internettel nyitja meg, levelet pedig csak a létrehozott fiókra lehet innentől küldeni. A másik fél belépve látja az üzenetet. Ehhez csak annyi, hogy mind a ketten betartsák az egyszerű szabályokat. Persze mondanom sem kell, hogy a leveleket törölni kell, és itt sem szabad olyat megbeszélni, csak körülírni, esetlegesen egy előre megbeszélt jelrendszert használni.

-Ugyanez vonatkozik a telefonokra. Semmi olyat sem szabad beszélni a telefonunkon, de még a jelenlétében sem. Az a tuti, ha otthon hagyjuk, ugyanis a cellainformációkat a szolgáltatók eltárolják, és azokból tudják, hogy merre járt a telefontulajdonosa egy-egy adott időben. Budapesten pár méterre pontosan meg tudják határozni ezt a helyet.

Természetesen, ha muszáj telefonon kommunikálni, akkor lehet használni más nevén lévő telefont. Itt is játszik a fenti módszerhez hasonlóan, hogy más nevén van a telefon (de nem hívunk olyat, akinek nincs ilyen készüléke), vagy két telefonfülke egy megbeszélt időpontban.

-NE jegyeztessük meg a jelszót sehol sem. Még akkor sem, ha 100%-ig biztosak vagyunk abban, hogy csak mi használjuk a gépünket. A megjegyzett jelszavakat tartalmazó böngészőket egy házkutatás után, egy lefoglalt számítógépen a szervek is használhatják.

-NE engedélyezzük a naplózást. Még akkor se, ha teljesen ártalmatlan bájcsevegéseket folytatunk másokkal. Ez hasznos a féltékeny partner ellen is, de még inkább a titkosszolgálatok munkáját nehezítjük meg, mert a lefoglalt számítógépeken könnyedén visszaolvassák az üzeneteket, és mondjuk egy alibi is megdönthető vele, de ugyanúgy kapcsolati rendszer térképezésre használható és felelőtlen lépés a másik partnerünk felé is. A régi naplóbejegyzéseket töröljük!

Összefoglalva, általánosan kijelenthető, hogy használjuk körültekintően az internetet, és az olyan ügyeket csak személyesen, telefonoktól és más fülektől mentes helyen kell megbeszélni.

A barátnőnek meg nem elmondani az ügyeinket, mert számtalan esetet egy megsértődött, bosszúvágyú ex oldott meg úgy, hogy besétált a legközelebbi rendőrségre mesélni a volt barátjáról (vagy megkeresték a nyomozók később, és mivel már nem volt meg a kapcsolat, így mentette magát pár jól irányzott fenyegetés után). Egy jó ügyvéd száma meg mindig legyen nálunk, továbbá ne dőljünk be semmiféle kihallgatási technikának ("mások már vallottak, itt fogsz megrohadni, számtalan bizonyítékunk van"), de ez már más témakör.

(Stop, Hunhír nyomán Szent Korona Rádió)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése