2010. február 26., péntek

Önálló vízbázissal a multik terjeszkedése ellen

A Kossuth Rádió ma reggeli műsorában elhangzott, hogy újabb három település válik le a Békés Megyei Vízművek Zrt. szolgáltatásáról, és önállóan oldja meg településeinek vízellátását. A három település Mezőkovácsháza, Végegyháza és Kaszaper.

Csürhés István, Kaszaper polgármestere elmondta, hogy a rendszeren elmaradt a karbantartás, és a kistelepülések hátrányba kerülnek a nagyobb városokkal szemben. Példaként felhozta Medgyesbodzás esetét, amely település alól kitermelik az ivóvizet, és dőlnek össze a házak.

A megoldás érdekében évek óta nem történik semmi. Kaszapernek megfelelő tiszta vizű saját kútja van. A békéscsabai cég fenntartását nem kívánják tovább finanszírozni. A polgármester elmondta, hogy amit a békéscsabai cégnek el kellett volna már korábban végeznie, azokat a karbantartási és egyéb munkálatokat most elvégzik. A későbbiekben két millió forint megtakarítást remél. Elmondta, hogy a szolgáltatást ugyanazon a vezetéken és ugyanazokkal az emberekkel fogják végezni, mint eddig.

Az intézkedés következtében Kaszaperen 24 forinttal fog csökkenni a víz köbmétere. Stratégiai oka is van az önállósodásnak, mert a vízszolgáltatást is bekapni szándékozó nagy étvágyú multik nagyon közel járnak már a megyéhez.

Bakos István, Mezőkovácsháza polgármestere elmondta, hogy a felújítási munkálatok, a karbantartás bizony nagyon sok kívánni valót hagy maga után. Náluk még azbeszt-vezeték is van, ami köztudomású, hogy nagyon káros az egészségre. A céljuk az, hogy saját vizet adjanak a lakosságnak elfogadható áron. A multikat Mezőkovácsháza is ki akarja szorítani. A nyereségből lehetővé fog válni a rendszeres karbantartás és felújítás elvégzése, az azbeszt-csövek cseréje. Úgy tudjuk, hogy Medgyesegyháza–Bánkút is kivált már a csabai szolgáltatásból.

Életadó vizünk ezen a tájon bizony arzénos. Az arzénmentesítést uniós támogatásból meg lehetne oldani, de vajmi kevés történik ebben az ügyben. Létrehoztak egy konzorciumot, ahova tagdíjat fizetnek be a települések, de ennél többről nem igazán lehet tudni. Arról viszont hallottunk, hogy a Békés Megyei Vízművek Zrt. Romániából hozna be arzénmentes vizet, amit bekevernének a mi arzénos vizünkbe. Ehhez 37 km-es vezetéket kell kiépíteni. Hogy a vizünkben ezzel a megoldással még bennmaradó arzén káros lesz-e az egészségre, az jóval később fog kiderülni.

A romániai víz Békés megyébe történő behozatalára létrehoztak egy céget aradi székhellyel. Tehát a cég Romániában fog adózni…
Hogy az unió mit szól ehhez a bizonyos vízbehozatalhoz, és a már eddig folyósított uniós pénzek sorsa mi lesz, arról egyelőre nincs információnk. Lehet, hogy már milliárdok vannak bent az országban erre a célra, és azt bizony vissza kell fizetni. Még akkor is, ha esetleg voltunk szívesek más célra felhasználni.

Anton

barikad.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése