2010. május 7., péntek

Hogy is van ez? - Gondolatok a magyar adórendszerről


Magyarország adóparadicsom? Na persze nem a bérből és fizetésből élő számára, hanem a tőkés, kizsákmányoló osztály húz megint hasznot a magyar adózási szabályokból. Röviden megpróbálom bemutatni ezt egy példával, ami kicsit bevezet minket a tőzsde világába.


Létezik egy fogalom, amelynek a neve adókiegyenlítés. Ennek rövid lényege, hogy a tőzsdei ügyletek eredményét 3 év viszonylatában kell vizsgálni. A három év vizsgálata alapján lehetőség van arra, hogy a korábbi évek tőzsdei nyeresége után befizetett adót, az adott év veszteségét figyelembe véve visszaigényelje az adott illető. Például Gipsz Jakab rohadásig tele van pénzzel és úgy dönt, hogy ez neki nem elég, ezért tőzsdére viszi és fogadásokat köt arra, hogy x részvény y idő múlva mennyit is fog érni (hisz ez a tőzsde lényege). Tételezzük fel, hogy Jakab barátunk 2007-ben 50 millió forintot tolt be részvényekbe. 2007-ben még nem volt válság, így a tőzsdék zöme szárnyalt. Jó szakemberek vezették Jakab ügyleteit, így 2007-ben 8 millió forint nyereségre tett szert. Ez után 1,6 millió forint nyereségadót fizetett be „állam bácsinak”. Megörült a nagy sikernek, így tőzsdei ügyleteit 2008-ban is folytatta. 2008. év végén beütött a „válság”, amit pont a hiteleknek és a tőzsdének köszönhettünk. A válság hatására nem lett akkora nyeresége, mint a 2007-es évben, „csak” 5 milliós nyereséget tudott elérni. A nyeresége után vígan befizette az 1 milliós adót. Két év alatt keresett 13 millát, amiből 2,6 milliót befizetett adóként a „közösbe”. Aztán eljött a 2009-es év, ami a válság, recesszió éve volt és Jakab barátunk a tőzsdén nagyot bukott. Az évet 20 milliós veszteséggel zárta, így adót nem kell fizetnie. És most jön a csavar a dologban, ami a magyar adószabályokban egyedülálló!
A magyar adótörvények értelmében a 2009-es veszteség adó vonzatának mértékéig, az előző évek nyeresége alapján befizetett adót visszakérheti. A 20 millás veszteség után 20%-al számolva 4 millió befizetett adóig érvényesítheti az adókiegyenlítést. Vagyis a 2007-ben, illetve 2008-ban befizetett 2,6 milliós adót állambácsi visszafizeti neki! Vagyis a magyar állam finanszírozza a tőzsdei veszteségek egy részét!!! Hogy is van ez? Létezik még ilyen lehetőség valamelyik adótörvényben? Megfinanszírozza az állam másnak is a veszteségét? NEM.
Ha egy cég év végén veszteséget mutat ki, akkor nincs lehetősége arra, hogy a korábbi évek nyeresége után befizetett adót visszakérje. Náluk épp fordítva működik, vagyis, ha nyereséges, akkor a korábbi évek veszteségét veheti figyelembe csökkentő tételként és csak a különbözet után kell adót fizetnie. De továbbmegyek.
Ha egy magányszemélynek, bérből és fizetésből élő kisembernek a válság miatt (amit részben a tőzsdézőknek köszönhetünk) megszűnik a munkahelye és kevesebb jövedelme lesz, mint az előző évben, vagyis veszteséget „termel”, akkor sincs lehetősége az előző évben tőle levont adó visszaigénylésére. Neki az ég világon semmilyen lehetősége sincs arra, hogy érvényesítsen bármit is a kiesés miatt. Illetve elmehet „álláskereső támogatásért”, ami ugyanaz, mint a munkanélküli segély, csak más nevet adtak neki, mert jobban hangzik és pozitívabb kicsengése van a „kereső”-nek, mint a segélynek.
Ismét bebizonyosodik, hogy az adószabályokat nem az átlag embernek írták. A szabályok létrehozásában a kőgazdag, milliárdos vagyonnal rendelkezők kőkemény lobbija van. Ezen kellene változtatni, ezt kellene megszüntetni. Jó dolog a cafetéria adómentessé tétele ismét (erről lehet már hallani), de hozzá kellene nyúlni végre olyan törvényekhez is, amik nem a mi érdekeinket szolgálják.
Kicsit gondolkozzon el azon mindenki, hogy a 2009-es tőzsdei veszteségének finanszírozására kormányunk mekkora összegű adó visszatérítést fog teljesíteni, hisz elég komoly veszteségeket produkált a válság. Számoljunk egy kicsit a fenti példa alapján, hisz ez egyáltalán nem túlzás, ezt könyvelőként állíthatom.
Szóval, ismét felteszem a kérdést. Hogy is van ez???


XY


barikad.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése