2010. augusztus 15., vasárnap

Ez aztán a nemzeti összefogás! Gratulálok zsidesz, szartok ti a gazdákra!

Dinnyét! 6-7-szeres haszonnal "dolgoznak" a cigány dinnyenepperek
A mostoha időjárási körülmények miatt idén többet kell fizetni a gyümölcsökért: a drágulás hírére a termelők úgy reagáltak: ezt a több pénzt nem ők kapják, sőt...
– A dinnye kilójáért 20-22 forintot fizetnek a nagy tételben vásárló, kamionos kereskedők, s alig valamivel többet, 25-30 forintot kapunk a nepperektől, akik aztán a városok piacain és főútjai mellett 120-140 forintért adják el – utalt az elképesztő árrésekre és a nyereség igazságtalan eloszlására Dublinszki Miklós. A balkányi gazdálkodó igazából nem is beszélhet a haszon elosztásáról, mert az egyszerűen nem marad a termelőnél.
A síkfóliás dinnyetermesztés költségei ilyen felvásárlási árak mellett nem térülnek meg, ráadásul miközben a termelő egész évben dolgozik és viseli a kockázatot, a kereskedő 2-3 napon belül 400-500 százalékos haszonnal ad túl az árun. Azt is érthetetlennek tartja, hogy a békési dinnyéért még egy hete is 70-80 forintot fizettek a felvásárlók, a szabolcsiért meg csak 20-22 forintot adnak. A gazdák mégis kénytelenk ennyiért is odaadni, mert az esős időjárás miatt a dinnye megszívta magát vízzel, a gyümölcs szövetei fellazultak, így gyorsan romlik.
Átlagos évben 2-3 hétig is száron tudják tartani, ám idén 2-3 nap alatt szabadulni kell a dinnyétől. A balkányi termelőnek síkfóliás (korai) termése után érik még be a szabadföldi (késői) dinnyéje, miközben látja, hogy az országba korlátozás nélkül hozhatják be a külföldi dinnyét, s átcímkézve magyarként kínálják. Melyik ország szolgáltatja ki ennyire a saját termelőit? – teszi fel a keserű kérdést a gazdatársai nevében is.
(Szon nyomán)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése