2010. január 27., szerda

Bajnai még több izraeli tőkére áhítozik

Peresznek már korábban beszámoltPeresznek már korábban beszámoltBajnai Gordon szerdán találkozott Ávigdor Lieberman izraeli miniszterelnök-helyettessel, hogy beszámoljon róla, hogyan halad hazánk felvásárlásának Simon Peresz által meghirdetett forgatókönyve.

Bajnai Gordon miniszterelnök szerdán fogadta Ávigdor Libermant, Izrael miniszterelnök-helyettesét, külügyminisztert, aki hivatalos látogatásra érkezett Magyarországra - közölte a Kormányszóvivői Iroda.

A közlemény szerint a találkozó során a felek mindenekelőtt a kétoldalú kapcsolatok továbbfejlesztésének lehetséges irányait (vagyis az ország felvásárlásának jelenlegi állását - Barikád) tekintették át.

A szóvivői iroda emlékeztet arra, hogy tavaly volt a magyar-izraeli nagyköveti szintű diplomáciai kapcsolatok újrafelvételének 20. évfordulója.

3 miilárd dollárnyit már felvásároltak

Két évtized múltán Izrael kiemelt partnerünk a közel-keleti térségben és érdekünkben áll a sokoldalú kapcsolatrendszer elmélyítése. Az Egyesült Államok és Japán után Izrael a legfontosabb Európán kívüli befektető hazánkban - mutatnak rá.

A magyar miniszterelnök a találkozón kiemelte a kétoldalú kereskedelem töretlen fejlődését, az izraeli vállalatok mintegy 3 milliárd dollárt kitevő magyarországi beruházásainak jelentőségét, a kutatás-fejlesztés és kulturális együttműködés eredményeit.

Magyarország támogatja Izrael csatlakozási törekvéseit a legfejlettebb ipari államokat tömörítő szervezethez, az OECD-hez.

A közlemény kitér arra, hogy Magyarországon él Közép-Európa legnagyobb zsidó közössége. A felek egyetértettek abban, hogy kapcsolataink erősítésében fontos szereppel bír egyrészt a hazai zsidó közösség, másrészt pedig a mintegy 200 ezernyi magyar ajkú izraeli állampolgár.

A közös politikai értékrend (értsd: a zsidóság felsőbbrendűségét hirdető cionizmus - Barikád) mellett hangsúlyozták, hogy Izrael stratégiai partner az Európai Unió számára, és Magyarország támogatja az Izrael és az EU kapcsolatai szorosabbra fűzésére irányuló törekvéseket. Magyarország EU elnökségének idején lesz a soros EU-Izrael csúcs 2011-ben.

Szélsőséges politikus

Ávigdor Lieberman az Otthonunk Izrael nevű, kifejezetten faji alapokon nyugvó, rasszista izraeli parlamenti párt elnöke, aki a közelmúltban azt javasolta az izraeli légierőnek, hogy bombázza le az Asszuáni-gátat Egyiptomban.

Lieberman legutóbbi, nagy nemzetközi megütközést keltő megnyilatkozása az volt, amikor elmarasztalta Norvégiát, amiért az ország megünnepelte irodalmi Nobel-díjas írója, a szerinte "nácibarát" Knut Hamsun születésének 150. évfordulóját.

stop.hu - barikad.hu


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése