2010. február 1., hétfő

Már ezen sem csodálkozunk...

230 milliót kerestek Hagyó kedvenc ügyvédei

Egy Teréz körúti ügyvédi iroda – nem olcsón osztott – jogi tanácsaira lett kíváncsi hirtelen számos fővárosi tulajdonban lévő cég azt követően, hogy Hagyó Miklósból főpolgármester-helyettes lett. A Horváth, Dóczi & Lehmann Ügyvédi Iroda többek között a BKV-val és Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt.-vel kötött nagy összegű szerződést, és az iroda szakértett 84 millióért közbeszerzés-ügyben a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt-nek is, amikor a céget 7 millióra büntették a fürdők beléptető-rendszereinek kiépítésére meghirdetett milliárdos pályázat körüli durva visszaélések miatt.

Kocsis István, BKV-vezér és Hagyó Miklós, közlekedési ügyekért felelős főpolgármester-helyettes között öt hónapja, 2009 augusztusában tört ki a háború.

Hagyó vesztett, hétfőn az MSZP ellenállása is megtört, és a politikust visszahívta egyéni és listás képviselő-jelöltségeiből.

A harc azzal kezdődött, hogy Kocsis több gyanúsnak ítélt szerződést adott át a fővárosi Fidesz-frakciónak. A csomagban voltak a Horváth, Dóczi & Lehmann Ügyvédi Iroda (HDL) BKV-s megállapodásai is, azzal a kísérő információval, hogy a Horváth Iván vezette iroda a Hagyó Miklós tulajdonában álló Wirtass Kft. jogi képviselőjeként kezdte meg fővárosi karrierjét.

A BKV-botrány kitörését követően Hagyó hosszú hónapokra háttérbe húzódott, így a céges ügyek is csak lassan értek el hozzá. Az ügyvédi iroda szerepét is csak néhány újság firtatta. A Heti Válasz kutatása szerint például Horváthék 2007 óta összesen közel 230 millió forint értékben kötöttek tanácsadói, jogi szakértői szerződéseket a fővárosi önkormányzat cégeivel. A lap szerint a BKV háromszor is megújította megállapodását a HDL-lel, és összesen 98 millió forintot fizetett ki a cégvezéreknek nyújtott tanácsadásért és az utastájékoztatás fejlesztésének jogi háttérmunkáiért. A Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. 45 millióra, a BKV-DBR Metró Igazgatóság pedig 2,8 millióra szerződött az ügyvédekkel.

A jogi tanácsokkal ellátott BKV-vezérek időközben rendőrségi vizsgálat alanyai lettek, de büntetőeljárás folyik Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt.-nél is, ahol 83,7 milliót áldoztak az iroda közbeszerzési ügyekkel kapcsolatos szakértelmére.

Index - barikád.hu


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése