2009. június 1., hétfő

Miért hazudik Orbán Viktor?

Elsőként az ember nyilván azt mondaná: Mert politikus! Vagy, mert fideszes. Uram bocsá’, mert az Úristen csak ekkora termetet adott neki… Félretéve azonban a heti hetes-ízű élcelődést azt kell mondanunk azért, mert választások jönnek. Választások jönnek, amit azonban helyesebb nem választásnak, inkább váltásnak nevezni. Váltani fogunk elitet, képviselőket, közbeszédet és még ki tudja hány álláshelyet. De rendszert? Esetleg országsorsot is váltunk? Ezekre a kérdésekre az elkövetkező hónapok adhatják meg a választ, én azonban maradnék az eredeti kérdésnél: Miért hazudik Orbán Viktor?

Amikor azt mondja O.V., hogy egyfelé kell szavazni, mert különben a szocialisták győzelmére szavaz valaki, nagyon durván hazudik. Elöljáróban megjegyezném, hogy ez éppen fordítva igaz. De lássuk a tényeket.

Miközben O.V. nyilatkozatában attól fél, hogy az MSZP (amely nagyjából most még a kert végében lévő komposztdombot is alulmúlja népszerűségben) győz. Nem igaz, nem ettől fél O.V. Attól fél, hogy megtörik a húsz év poshadt és bizarr belterjes játéka, és a játéktérbe robban a Jobbik. Azért fél ettől, mert az egész Fidesz pontosan arra a játékra épült fel, készült fel, amelyet húsz éve játszanak és amely valódi fejlődést vagy szuverenitást nem, maximum olcsóbb csirkefarhátat és több kannás bort eredményezhet – vagyis egyfajta szavazatmaximalizálást, ebben a – jobb és szebb napokat is látott – ország-maradékban.

De térjünk vissza O.V. kijelentésére: aki nem a Fideszre szavaz, a szocialistákra szavaz. Hogy-hogy? Nincs többpártrendszer? Hiszen ilyet legutóbb Rákosi Mátyás mondott, amikor azt visszhangozta a szovjet erővel a háta mögött, hogy csak a kommunistákra lehet szavazni. Milyen erő áll vajon akkor Orbán Viktor mögött? Különösen azért lehet ez fontos kérdés, mert ha egybevetjük ezt a Fidesz szélsőségesező kommunikációjával, ijesztő lehetőségként nem annyira a moszkvai, inkább egy közel-keletibb főváros juthat eszünkbe, na meg egy „testvérpárt”…

O.V. okos ember. Biztosan ismeri a magyar választási rendszert, hiszen elvégezte a jogi kart, és nem úgy, mint Deutsch Tamás. Biztosan tud számolni is, bár humán beállítottságú révén lehet, hogy van erre vagy húsz fizetett lúdtalpasa, akik izzadó és görnyedt háttal, ceruzavéget rágcsálva számolják ki a lehetséges választási eredményeket. De így még nehezebben értelmezhető az „egyfelé kell szavazni”-kommunikáció.

Mi is tudunk számolni (görnyedtek nélkül is). A számok azt mutatják, hogy aki egyfelé szavaz, az erős szocialista ellenzékre szavaz. Aki pedig kétfelé (Jobbik a másik a gyengébbek kedvéért), az pedig a kétharmados jobboldali győzelemre. Miért is?

Tegyük fel, van kb. ötvenezer bizonytalan szavazó. Tegyük fel, hogy ez az ötvenezer szavazat kell ahhoz, hogy jövőre a Jobbik is frakciót alakíthasson a Magyar (?) Országgyűlésben. Ha ez az ötvenezer szavazat a Fideszt erősíti, úgy a választási rendszer magyar sajátosságai folytán ez eggyel több képviselőt jelent a Fidesznek. Ha ez az ötvenezer a Jobbikot segíti, úgy tizenöttel több jobboldali ember ül az Országgyűlésben. Az első esetben nyitva marad a lehetőség az SZDSZ-nek és az MDF-nek, hogy bejusson, és a szocialistáknak, hogy erős és nem éppen konstruktív ellenzéke legyenek az új kormánynak. A második esetben a Jobbikkal együtt megvan a kétharmad, és a szocik egymás ölében ülnek a patkó kicsi bal szegletében, félresunyva fejüket Vona Gábor egy-egy villámló pillantása elől.

Akkor miért hazudja O.V., hogy egyfelé kell szavazni? Kétszer vesztettünk választást emiatt, és arra kell gondolnunk, hogy nem tévedésből, szándékosan csinálja a Fidesz így. Mi elhisszük, hogy a legkényelmesebb lenne beülni az időgépbe, és visszatérni az elmúlt húsz év langyos közéletébe, ahol a Fidesz-kormány a jó öreg régi ellenfelekkel pattogtatja egymás közt az országra szánt milliárdokat. De a történelem mára már végképp túllépett az elmúlt húsz éven, és ha a Fidesz valóban új irányt ígér, ehhez elengedhetetlenül szükséges lesz az új erő is, a mögötte álló elszántak százezreivel.

Tehát ne hazudj, Orbán Viktor!

Keresztes Attila

barikád.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése