2009. augusztus 14., péntek

ENSZ: Álljon le Izrael a terjeszkedéssel!

Navi Pillay, az ENSZ emberi jogi főbiztosa pénteken közzétett jelentésében felszólította Izraelt, hogy vessen véget az illegális telepbővítéseknek.

A jelentés szerint súlyos jogsértések történtek a december végi-január eleji gázai övezeti izraeli katonai offenzíva idején.

"Izrael kormányának be kell szüntetnie a telepek bővítését, amelyek illegálisak" - áll a jelentésben, amely az emberi jogok helyzetét mérte fel a palesztin területeken a gázai offenzíva ideje és április között.
A 34 oldalas jelentés szerint Navy Pillay követeli a palesztinok kilakoltatásának és házuk lerombolásának azonnali leállítását is.

Az emberi jogi biztos szintén követeli a palesztinok ciszjordániai közlekedésére vonatkozó korlátozások és a gázai övezeti blokád enyhítését.
"Az amúgy is kritikus emberi jogi helyzet tovább romlott december és április között" az ENSZ-tisztségviselő szerint, aki kifogásolta a palesztin mentőszolgálatok szerint több mint 1400 palesztin halálát okozó izraeli offenzíva során elkövetett súlyos jogsértéseket.
Navi Pillay olyan problémákat sorol fel, mint az önkényes fogva tartások, kínzások és rossz bánásmód, bírói eljárás nélküli kivégzések, kényszerkilakoltatások és házrombolások, valamint a telepbővítések és az azokkal kapcsolatos erőszakos cselekmények, a mozgás- és szólásszabadság korlátozása.
Aharón Lesno-Jaar, Izrael genfi ENSZ-nagykövete természetesen elutasította a jelentés megállapításait. Az aljas nagykövet szerint a dokumentum az "Emberi Jogi Tanács Izrael-ellenességét tükrözi", és "elfelejti például megemlíteni a korlátozások könnyítésére nemrégiben hozott intézkedéseket".
(cionista MTI korrigálva)
Kuruc.info

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése