2009. október 12., hétfő

Na végre: benyújtották a vádiratot az amerikai és brit háborús bűnösök ellen

Iránt is megtámadta volna a félkegyelmű BushIránt is megtámadta volna a félkegyelmű BushNagy a kapkodás a madridi törvényhozás két háza táján: a megszeppent honatyák meg akarják változtatni azt a törvényt, melynek értelmében a spanyol bíróságok illetékesnek érzik magukat a világ bármely pontján történt súlyos bűncselekmények elkövetői fölött. Azért a nagy kapkodás, mivel október 7-én vádiratot nyújtottak be a spanyol Legfelsőbb Bíróságon négy korábbi amerikai elnök valamint négy egykori brit miniszterelnök ellen. A dokumentum a következő személyeket nevezi meg, mint háborús bűnösöket: George H. W. Bush, William J. Clinton, George Bush, Barack Obama, Margaret Thatcher, John Major, Anthony Blair és Gordon Brown.

A vádirat szerint a nevezett személyek tudatosan, előre eltervezett módon tették tönkre az iraki államot, és parancsaiknak engedelmeskedve népirtást követtek el az iraki nép ellen. A közel-keleti ország elpusztítása 19 évvel ezelőtt vette kezdetét, amikor is a történelemben korábban példátlanul szigorú szankciókat léptettek életbe Bagdaddal szemben. Az embargó következtében 1,5 millió iraki vesztette életét, közöttük félmillió gyermek. (Ez utóbbival kapcsolatban mondta egyszer Medelaine Albright egykori amerikai külügyminiszter, hogy „megérte”.) A 19 esztendő alatt pedig Amerika két ízben is háborút indított Irak ellen: 1991-ben és 2003-ban, de az közbe eső időszakban is rendszeresen bombázta az ország területét. Az amerikaiak és szövetségeseik agressziójának immár több mint egymillió ember esett áldozatul.

A beadvány rámutat, hogy a NATO harci gépei tudatosan rombolták le az ország infrastruktúráját, és szándékosan gyilkoltak polgári személyeket. 1990 óta több ezer tonna gyengített urániumot tartalmazó bombát szórtak le Irak területén, melynek eredményeképpen egyes területeken 600%-kal nőtt a rákos megbetegedések száma. Úgy az 1991-es Öböl-háború idején, mint a 2003-ban kezdődött „Shock and Awe” fedőnevű hadművelet során a NATO harci gépei iszonyatos pusztítást végeztek, és bizony egyáltalán nem tettek különbséget a katonai és polgári célpontok között, hiszen iskolákat, kórházakat, mecseteket, templomokat, óvóhelyeket, lakóépületeket és műemlékeket romboltak le mindenfajta válogatás nélkül.

A vádirat leszögezi: az Irak elleni tudatosan kitervelt háború során az amerikaiak szánt szándékkal uszították egymásra az Irakban élő különféle nemzetiségi és vallási csoportok tagjait. A megszálló erők célja a mai napig is az, hogy legalább három különálló államra osszák fel Irakot. 2003 óta 4,7 millió iraki – a lakosság egyötöde - kényszerült elhagyni a lakóhelyét a háborús cselekmények következtében. Az amerikaiak és szövetségeseik megszállása alatt az emberrablások, a merényletek, a kivégzések és a kínzások mindennapossá váltak az országban, és bizony nem csak férfiak, hanem nők és gyermekek is gyakran áldozatul esnek a legborzalmasabb bűncselekményeknek.

A feljelentés összeállítói felhívják a figyelmet arra is, hogy a megszálló erők szétzilálták az államszervezetet, amelynek következményeképpen teljes zűrzavar lett úrrá Irakban. A bűncselekmények ellen így hatásos fellépés nem lehetséges. Az agresszorok tönkre tették a közszolgáltatásokat, és teljesen szétzilálták az ország gazdasági életét. Működésképtelen az oktatási és az egészségügyi rendszer. A munkanélküliség elviselhetetlen méreteket ölt, családok tömegei éheznek. Az agresszorok tudatosan pusztították el Irak hihetetlenül gazdag történelmi és kulturális örökségének legnagyobb részét is. Az ország gazdag természeti erőforrásait – mindenekelőtt a felbecsülhetetlen értékű olajkincsét – pedig magántársaságok kezére kívánják játszani.

A vádiratban megnevezett politikusok kulcsszerepet játszottak Irak szándékos elpusztításában, melynek célja bizonyos erők gazdasági és stratégiai céljainak megvalósítása volt. Tudatosan hazudoztak az iraki tömegpusztító fegyverekről a háború megindítása érdekében. Súlyos felelősség terheli őket a nemzetközi jog semmibe vétele miatt is. Igazságot kell szolgáltatni az áldozatoknak, Irak egész népének, a háborús bűnök elkövetőit pedig törvényszék elé kell állítani - olvasható a dokumentumban, melyről egészen bizonyosan nem fog hírt adni a cionista irányítás alatt álló nyugati média.

Zábori László

barikád.hu


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése