2009. augusztus 16., vasárnap

Jééé, máshol van CIGÁNYBŰNÖZÉS???

Robert Kalinák: Szlovákiában létezik cigánybűnözés

Robert Kalinák szlovák belügyminiszter szerint Szlovákiában létezik cigánybűnözés. A kifejezést azonban a legtöbb országban a szélsőjobboldali szervezetek tagjai használják, és a szakemberek szerint ez a rasszizmus erősödését vonhatja maga után – írja az Új Szó című szlovákiai magyar napilap szombaton. 

„Senki nem hunyhat szemet afölött, hogy cigánybűnözés létezik. De nem csak bűnözésről beszélünk, gyakran az egyes csoportok viselkedése okoz gondot a községekben vagy a romatelepeken” – jelentette ki a lap szerint Kalinák pénteken egy sajtóbeszélgetésen. A cigánybűnözés fogalmát nagyon óvatosan kell kezelni – véli Laco Oravec, a Milan Simecka alapítvány programigazgatója. Attól tart ugyanis, hogy a lakosság ezt az egész roma kisebbségre kivetíti. „Az ilyen leegyszerűsítés nem szolgálja a többség és a kisebbség viszonyát, sőt elősegíti az általánosítást, sokan azt mondhatják, hogy minden roma bűnöző, ami nagyon káros lehet” – szögezte le Oravec. 

Ugyanakkor úgy véli, hogy nem kell védeni az olyan súlyos bűncselekményt, mint amilyen például Szentmihályfalván történt. „Figyelembe kell venni azt is, hogyan élik meg ezt a helyi lakosok, akik napi szinten szembesülnek a bűnözéssel” – mondta a szakember. A szlovák kormány erő alkalmazásával szeretne javítani a romatelepek környékének biztonságán, Kalinák szerint 300 emberrel bővítik a rendőrség állományát. A belügyminiszter megerősítené a járőröket azokban a körzetekben, ahol nagyobb roma közösségek élnek, és gyakoriak a konfliktusok.

Robert Fico kormányfő szerint is sok a roma bűnöző. „Nem hunyhatunk szemet afölött, hogy a romák lelkén szárad a bűnesetek nagy része, ha számukat és a lakossághoz viszonyított arányukat nézzük. Elég kinyitni az ajtót egy börtönben. Már maga az elítéltek hovatartozása is megmutatja, hogy Szlovákia számára ez komoly probléma” – fogalmazott a miniszterelnök az Új Szó szerint. 

(MTI - MNO)

Kuruc.info

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése