2010. január 17., vasárnap

Ezért sietős az amerikai megszállás? Visszatérne Haitire az elűzött elnök

Egyes venezuelai hírportálok állítása szerint a hazájába való visszatérést fontolgatja a 2004-ben amerikai és francia segédlettel megbuktatott, emigrációban élő Haiti elnök. Megfigyelők szerint többek közt ez állhat a mögött, hogy az Egyesült Államok tízezer katonáját küldte rohamtempóban a szigetre, akik a humanitárius segítségnyújtást is akadályozzák.

A venezuelai hírportálok meghökkentő információk birtokába jutottak a keddi földrengésben szinte teljesen elpusztító Haitiről: a volt elnök, Jean-Bertrand Aristide, akit a hadsereg 2004-ben amerikai és francia segítséggel is elűzött a szigetről, visszatérne, hogy „segítsen” hazájának.

Pénteken a sziget volt államfője, a 2004 óta Dél-Afrikában élő Jean-Bertrand Aristide jelentette be, hogy kész bármikor visszautazni hazájába, hogy felajánlja segítségét a helyreállításban. A szaléziánus szerzetesrendből is eltávolított volt elnöknek azért kellett megválnia papi rendjétől, mert egyre jobban a felszabadító egyház, a katolikus egyházon belül nem jó szemmel nézett baloldali irányzat hatása alá került.

A sziget történetében első alkalommal demokratikusan megválasztott államfőt végül azért buktatta meg a hadsereg 2004. február 29-én, mert megelégelte közeledését Kubához és Venezuelához.

Aristide bukása igencsak hasonlít a tavaly június végén ugyancsak megbuktatott hondurasi liberális elnök, Manuel „Mel” Zelaya eltávolítására: egy időre a Közép-afrikai Köztársaság fogadta be, május végén a volt elnök pedig már a dél-afrikai Johannesburgba költözött. A szigetre ennek ellenére nem köszöntött be a béke korszaka, helyette bűnbandák foglalták el Haiti több városát, végül az ENSZ megszervezte a békefenntartó missziót (MINUSTAH), amelynek zömét latin-amerikai egységek alkotják, és évekig brazil volt a misszióvezető.

Az országnak két évig nem volt megválasztott vezetője sem, és Aristide egyik elődjét, René Prévalt is csak hosszú huzavona után és meglehetősen zűrzavaros körülmények közepette választották meg 2006 márciusában. Szombatra kiderült, hogy a keddi tragédia során életét vesztette a tunéziai misszióvezető és brazil helyettese, Hedi Annabi és Luiz Carlos da Costa is.

A francia kormány pénzügyminisztere, Christine Lagarde emlékeztette a szigetország nemzetközi hitelezőit, többek között az úgynevezett párizsi klubot, hogy a katasztrófára való tekintettel el kellene engedni az ország külső adósságát. Lagarde tudja ugyan, hogy júliusban a klub már hozzájárult a 215 millió dolláros törlesztés elengedéséhez, de mivel évekig eltarthat a hivatalos eljárás, többek között gyorsabb ügyintézést kér tőlük a szerencsétlenül járt ország érdekében.

mno.hu - barikad.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése