2010. január 17., vasárnap

Tej, hús, sütemény, kakaó - néhány az auschwitzi "haláltábor" foglyainak ételei közül

Egy érdekes részlet az Auschwitz 1940-1945, Múzeumi Kalauz című tárlatvezető füzetből (az Auschwitzi Múzeum kiadványa, 3. kiadás, 1974.):
Fejezetcím a 61. oldalon:
Az SS tagjai meglopják a foglyok élelmiszerkészletét
A foglyok éhezésének részben az is oka volt, hogy az SS tagjai rendszeresen lopták a foglyoknak szánt élelmiszereket. ... Stanislaw D. volt fogoly így számol be arról, hogy Höss feleségének utasítására szállította az élelmiszert a Höss családnak (részlet Rudolf Höss, a tábor parancsnokának peranyagából, 4. kötet, 46-48. oldal):
"Kezdetben kosárban szállítottam oda ezeket, majd kiskocsit kellett használnom erre a célra... Ebből a raktárból cukrot, lisztet, margarint, különféle sütőporokat, fűszerféléket, makarónit, zabpelyhet, kakaót, fahéjat, kását, borsót és egyéb élelmiszereket vittem Hössék háztartása számára... Ezeket az élelmiszereket nem csak saját háztartásában használta fel, hanem egy részüket elküldte Németországban élő rokonaiknak. Ugyanígy láttam el Hössék konyháját hússal a tábori vágóhídról, és így szállítottam a tejet is...
Következtetéseim:
- Mindenekelőtt nem szép dolog, hogy Hössné megdézsmálta a foglyoknak szánt élelmiszerkészletet. Ejnye, ejnye.
- Mindenesetre a foglyok élelmezése eléggé változatos lehetett: Ha volt sütőpor, akkor nyilván sütöttek is vele valamit nekik. Kakaó is került a tejbe, pedig azt a fahéjjal együtt a gyarmatokról kellett beszerezni a háborús körülmények közepette. Olyan sok húst használtak fel, hogy érdemes volt saját vágóhidat felépíteni és fenntartani.
- Ha pedig a németországi rokonokat is innen látták el, akkor ezek az élelmiszerek ott valószínűleg hiánycikknek számítottak...
(Olvasónktól)

kuruc.info

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése