2010. március 19., péntek

ECHO TV = fidesz tv


Az ORTT volt tagja, Varga Imre az ECHO TV sorozatos törvénysértéseiről


Gazdasági hírcsatornaként indult, majd szinte észrevétlenül vált a nemzeti média legkiegyensúlyozottabb, pártoktól független intézményévé az Echo televízió. Szemben az elcsintalanosodott, a Fidesz vezetőségének elvárásait maradéktalanul kiszolgáló Hír tévével, az Echo-t a vélemények sokféleségének bemutatása és a kiegyensúlyozott tájékoztatás jellemezte. Néhány hónapja azonban teljes irányváltás következett be az addig sokak által az egyetlen hiteles kereskedelmi médiumnak tartott Echo televízió műsorpolitikájában. Széles Gábor, a kádárista gyárigazgatóból lett nagyvállalkozó, a televízió tulajdonosa kiadta a parancsot a Jobbik elleni összehangolt támadásra.
A Jobbik Magyarországért Mozgalom tagjai és szavazói által korábban kedvelt médium manapság a magyar társadalom elsőszámú közellenségeként igyekszik bemutatni a nemzeti radikalizmus pártját. Mégpedig úgy, hogy közben durván megsérti és semmibe veszi a médiatörvény sokoldalúságra, tényszerűségre, tárgyilagosságra és kiegyensúlyozottságra vonatkozó előírásait. Az ORTT panaszbizottságának volt tagjaként azt kell mondanom, hogy napjaink Echo televíziója maga a színtiszta törvénysértés.
Amíg a nyomtatott sajtóban akár a végletes pártpolitikai elfogultság is megengedett, a rádiók és a televíziók számára kötelező törvényi előírás, hogy „a tájékoztatásnak sokoldalúnak, tényszerűnek, időszerűnek, tárgyilagosnak és kiegyensúlyozottnak kell lennie”. Az 1996. évi I. törvény 4.§-ában rögzített előírások azt jelentik, hogy egy vitatott és közérdeklődésre számot tartó kérdésben valamennyi érintett fél számára biztosítani kell a véleménynyilvánítás lehetőségét. Az viszont már nem a műsorszolgáltató felelőssége, ha az érdekeltek valamelyike nem kíván élni a megszólalás jogával.
Csakhogy az Echo televízióban mostanság úgy követik egymást a Jobbikról szóló hamis hírek, a pártot gyalázó és rágalmazó vitaműsorok, hogy ezek készítői még csak kísérletet sem tesznek a nemzeti radikalizmust hitelesen képviselő emberek megszólaltatására, annak biztosítására, hogy az alaptalanul megrágalmazott közszereplők a tévé nyilvánosságát felhasználva utasítsák vissza az őket érő vádakat. Sőt, maguk a műsorvezetők hangoztatnak, terjesztenek a Jobbikot illetően manipulatív és valótlan információkat.
Például Huth Gergely és Bayer Zsolt szájából is elhangzott, az a már sokszorosan megcáfolt állítás, hogy Vona Gábor kampányfőnöke egy játékgépeket üzemeltető, és kiváló maffiakapcsolatokkal rendelkező vállalkozó. Bayer, aki korábban a Népszabadság és a 168 óra publicistájaként uszított a nemzeti oldal ellen, még azt a kiegészítést is hozzáfűzte az álinformációhoz, hogy a Jobbik szerint jó kapcsolatot kell ápolni a maffiával. Tették ezt annak ellenére, hogy a Népszabadság pártélettel foglalkozó rovatának egykori munkatársa, Bencsik András által kezdeményezett rágalomhadjárat hiteles, hangfelvétellel alátámasztott cáfolata már napokkal korábban hozzáférhető volt a bar!kád internetes oldalain.
Aztán ott van az egykor szebb napokat is látott Kibeszélő, az Echo televízió interaktív véleményműsora, amelyből szinte teljesen száműzték a Jobbikkal rokonszenvező rendszeres betelefonálókat. A műsorvezetők persze tagadják, hogy megszűrik a bejelentkezőket és cenzúrázzák a nézői véleményeket, de állításuk hiteltelensége a szöveges üzenetekkel könnyedén leleplezhető. Próbaként elküldtem, különböző telefonszámokról, néhány sms-t, és csupán azok nem jelentek meg a képernyőn, melyekben – visszafogott, kulturált módon – bíráltam a Fideszt és kiálltam a Jobbik mellett. Viszont se szeri, se száma a zavarosan megfogalmazott, elemi helyesírási hibákkal teli Orbán melletti hűségnyilatkozatoknak, amelyek azt a benyomást keltik, mintha debil fél-analfabétákból állna a Fidesz szavazótábora.
Sokak számára okozott keserű csalódást az Echo televízió irányvonalának gyökeres megváltoztatása, ám csodálkozásra nincs okunk, hiszen Széles elvtárs, a médium tulajdonosa soha nem tagadta, hogy nagyon jó, barátinak is nevezhető kapcsolatban áll – újonnan felfedezett fideszes elkötelezettsége mellett – az MSZP vezetőségének egy részével. Tehát egyáltalán nem tekinthető véletlennek, hogy Lendvai Ildikó és Széles Gábor álláspontja tökéletesen azonos a Jobbikot illetően. Mindketten az állítólagos politikai terrorizmus hazai létrehozójaként emlegetik a nemzeti radikalizmus pártját.
Sőt, Mátészalkán Széles elvtárs már a legalattomosabb rágalmaktól sem riadt vissza, amikor a Jobbik fegyveres terroralakulatának nevezte a minden jel szerint nem létező, valószínűleg Draskovicsék által kiagyalt, és a Magyarok nyilai néven emlegetett fantomszervezetet. Ennek kapcsán az Echo TV nagyhatalmú hűbérurának azt azért illett volna tudnia, hogy Budaházy Györgyöt a Fidesz szavazóinak túlnyomó többsége is jó magyar hazafinak tartja, és ártatlannak tekinti az ellene felhozott vádakban. A fideszesek körében is általános az a vélemény, hogy a Budaházy és társai ellen felhozott, komoly bizonyítékokkal alá nem támasztott koncepciós vádak valódi kiváltó oka a sukorói kaszinó beruházás meghiúsítása miatti bosszú. Az ügylet súlyos törvénytelenségeit ugyanis Budaházy és segítőtársai tárták fel. Nekik köszönhető, hogy nem jött össze a magyar államot sok milliárd forinttal megkárosító üzlet.
Azzal, hogy Széles Gábor is beszállt a terrorizmussal alaptalanul riogató balliberális közszereplők sorába, a Fideszt érte a legnagyobb veszteség. Nagyon sok nemzeti elkötelezettségű szavazó számára vált ugyanis hiteltelenné a polgári szövetséget kritikátlanul, és a kommunistáktól megszokott aljas eszközök bevetésével is támogató televízió. Az egyre tisztességtelenebb és ostobább műsorpolitikát folytató Echo TV rágalmai pedig hatástalanok maradtak, amit egyértelműen jelez, hogy még a Jobbikkal szemben ellenséges közvélemény-kutatóknál is növekedett a nemzeti radikális párt népszerűsége.
Varga Imre
A szerző szerkesztő, újságíró, az ORTT volt tagja


barikad.hu

1 megjegyzés:

  1. ***A POLITIKÁNÁL, OCSMÁNYABB, HAZUGABB, GERINCTELENEBB DOLOG NINCS A FÖLDÖN........
    ***A FIDESZ, KORMÁNYZÁSA IDEJÉN A MEZŐGAZDASÁGOT HAZAVÁGTA.......A TERMŐFÖLDEK TETEMES RÉSZÉT ELAJÁNDÉKOZTA A CSÓKOSAINAK....
    A VEZÉKARA TELE VAN ZSIDÓ NEMZETISÉGÜEKKEL.!!!..
    EZEK UTÁN , MIÉRT HIGGYEM EL ,HOGY ŐK NEM A MAGYAROK ELLEN DOLGOZNÁNAK????....
    ARRA VÁRNAK, HOGY AZ EU-tól 2012-ig MÉG BEFOLYÓ PÉNZEKET ELOSZTHASSÁK MAGUK KÖZÖTT ÉS A MÉG MEGLÉVŐ KÖZJAVAKAT PRIVATIZÁLJÁK....ELADJÁK......
    ***AZ MSZP + SZDSZ...KARÖLTVE SZÉTLOPTA AZ ORSZÁGOT......AMI MOZDÍTHATÓ VOLT, AZT VITTÉK....
    ***AZ LMP...KITUDJA KIKBŐL VERBUVÁLÓDOTT.....!!!??????bujtatott SZDSZ UTÓD PÁRT...!!??????
    ***A JOBBIK.......IS TELE VAN MSZP-s ÉS SZDSZ- s LEVITÉZLETT POLITIKUSOKKAL
    *******EZ EGY PÁRTSEMLEGES MAGYAR EMBER VÉLEMÉNYE A MAI MAGYARORSZÁGRÓL!!!************
    UI:SEMMILYEN AGYMOSÁSON NEM VETTEM RÉSZT!!!!!!

    VálaszTörlés