2010. március 17., szerda

Privátbankár.hu:"Remeg a rendszer a Jobbik miatt"


A választások előtti magyar belpolitikai helyzettel foglalkozott szerdán a Süddeutsche Zeitung. A liberális német napilap az országgal rendszeresen foglalkozó tudósítója, Michael Frank az írás alcímében úgy fogalmazott, hogy Magyarországon megkezdődtek a választások előtti pozícióharcok, illetve a szélsőségesek elleni harc.
A tudósító szerint a legújabb közvélemény-kutatások "aggasztóak". Azok szerint ugyanis a szélsőjobboldal gyűjtőmedencéjének számító Jobbik párt a szavazatok csaknem 18 százalékára számíthat.  Emellett jelentős azoknak a száma, akik nem kívánnak szavazni. A közép-európai "kulcsállamnak" számító Magyarországon alig négy hét van hátra a választásokig - emlékeztetett a cikkíró.
   
Az előrejelzések szerint az ellenzéki Fidesz kétharmados többséget szerezhet - írta a tudósító, hangoztatva, hogy az eredeti fiatal demokraták 20 év alatt meglehetősen kemény nemzet konzervatívokká váltak. Most azonban még sokkal erőteljesebb soviniszták fegyverkeznek annak érdekében, hogy a budapesti parlamentben a második legerősebb párttá váljanak. Ez a kilátás az ellenzék vezetőjét, Orbán Viktort is bizonyos mérsékletre készteti - fogalmazott Michael Frank, aki szerint a Fidesznek a korábbi, sikertelen balközép kormány elleni dühödt pergőtüze veszít erejéből. Az egy éve hivatalban lévő szakértői kormány - a maga apolitikus szanálási irányvonalával - szintén már nem az egyetlen szálka a konzervatívok szemében - fűzte hozzá.
   
A hét kérdése:
Önnek mi lenne az első lépése kormányfőként? Szavazzon!
A Süddeutsche Zeitung szerint ugyanis az 1989-90-es fordulat után nehezen létrejött politikai rendszer hirtelen a szélsőjobboldaliJobbik miatt remeg. Ez az a párt, amely a "cigánybűnözést" az ország fő problémájának tekinti, a kapitalisták, a zsidók és az értelmiségiek ellen agitál, és a legszívesebben  helyreállítaná a régi magyar királyságot az Adriáig - fogalmazott a tudósító. Mint írta, a Jobbik hozta létre a már  betiltott Magyar Gárdát, amely felvonulásaival - mint az "egészséges népi érzelem" saját maga által kikiáltott védelmezője - több helyütt rémületet kelt.
   
A Jobbik szavazatai hiányozni fognak az Orbán vezette Fidesznek - vélte a tudósító. Michael Frank szerint a Fidesz - saját szemszögéből nagyszerűnek vélt - kilátásait az állam gyökeres átalakítására az alkotmánymódosításhoz szükséges többség megszerzésével most éppen azok hiúsíthatják meg, akik egyes "nemzeti ügyekben" ugyanazt a követ fújják, csak épp hangosabban.
   
A Fidesz az előrejelzések szerint a szavazatok több mint 50 százalékát szerezheti meg. A magyar választási rendszer Orbán számára biztosíthatná az alkotmányozó többséget, ha nem lenne a Jobbik, amely ugyanazokon a nemzeti vizeken halászik. "A nyilvánosság előtt egymással gyűlölködően szemben álló két tábor fű alatt a jelek szerint keresi az utakat arra, hogy valamilyen módon közös frontot alakítson a Jobbik ellen" - vélte a tudósító.
   


Nézze meg választási rovatunkat és értékelje Ön is a miniszterelnök-jelölteket!
A nyolc éve a kormányfőt adó szocialisták reformkísérleteikbe annyira "belegabalyodtak", hogy a lakosság körében minden bizalmat elveszítettek. Most pedig még egymás között is azzal a váddal kell viaskodniuk, hogy egyedül reformképtelenségük tette erőssé a Jobbikot - írta a tudósító, aki szerint a volt kormányfő, Gyurcsány Ferenc ráadásul saját választási kampányt kíván folytatni, amivel csak saját szocialistáinak okozhat károkat.Orbán központi jelszava ugyanis az, hogy a "Gyurcsány-rendszert" meg kell dönteni.
   
Végezetül a tudósító arról írt, hogy április 1-jén életbe léphet a holokauszttagadást tiltó törvény. Emlékeztetett arra, hogy minderre a szocialisták miniszterelnök-jelöltje, Mesterházy Attila tett javaslatot, és a törvényt "végre" aláírták. A Fidesz tartózkodott a szavazásnál, mert a kommunizmus bűneinek tagadása - követelése ellenére - nem szerepelt a büntetendő cselekmények között. A tudósító szerint mindez jelentős üzenet, amely arra utal, hogy hirtelen eltolódtak a "förtelmes" választási harc legfontosabb frontvonalai.

Privátbankár

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése