2010. március 1., hétfő

Nagykoalícióban játszották volna idegen kézre az egri vízkincset

Közel egymilliárd forintos beruházást lobbizott ki nagykoalícióban az egri MSZP és Fidesz egy lényegében nem létező kínai cégnek. Az ügylet tető alá hozatalában vezető szerepet vállalt Nagy Imre volt szocialista polgármester, illetve a fideszes Demeter Ervin helyi "embere" Deák Boldizsár, aki 1989. előtt bizonyíthatóan III/III-as ügynök volt.

Sem a Kínai Kereskedelmi Kamara, sem több nagy nemzetközi cégjoggal foglalkozó iroda nem bukkant annak a kínai társaságnak a hivatalos bejegyzésére, amelyik összességében mintegy 900 millió forintot ruházott volna be, hogy megszerezze az Egri Szent József forrás ásványvizének hasznosítási jogát. Megjegyzendő, a forrás hasznosítása egy meglehetősen komoly üzlet, ugyanis a cég hivatalosan úgy számolt, hogy évi mintegy 100 millió litert vesz ki a forrásból, ezt a mennyiséget pedig a piacon mintegy 7,5 milliárd forintos átlagáron lehetne értékesíteni.

Sajtóinformációk szerint az az anyag, amit a China Intercontinental Group Limited eljuttatott az egri polgármesteri hivatalhoz, nem volt alkalmas arra, hogy tisztázza a vállalkozás hátterét. (A cég szerint a vállalkozás minden szükséges papírt Eger rendelkezésére bocsátott.) A cég prezentációs anyagában többek között azt írja, hogy egy 72 országban tevékenykedő vállalatcsoport tagja, amelynek tőkéje meghaladja a 100 millió eurót. Ám hiába adott meg a cég egy kínai székhelyet, a kínai és hongkongi cégadatbázist átfésülő nemzetközi cégjogi irodák nem találták meg.

Nagykoalíció

Helyi szocialista források és dokumentumok szerint annak ellenére, hogy a kínai beruházó fiktívnek tűnhet, az egri szocialisták és fideszesek egy része erőteljesen lelkesedett az üzletért. Hogy az akvizíciót még 2009-ben tető alá hozhassák (vagy legalább a feltételeit megteremtsék), mintegy féltucat szocialista és fideszes képviselő rendkívüli közgyűlés összehívását kezdeményezte. A kezdeményezést Nagy Imre volt szocialista polgármester, illetve Demeter Ervin volt fideszes titkosszolgálati miniszter városi emberei jegyezték. (Megjegyzendő: Egerben nem könnyű egy ügyet önállóan lemenedzselni: a közgyűlésben 12 városatyát küldött a baloldal, kilencet a Fidesz, hármat a Fidesszel együttműködő Egri Lokálpatrióta Egylet, egyet az Összefogás egy Jobb Egerért, illetve szintén egyet az MDF.)

Állóháború öt éve

Emlékeztetőül: Egerben több éve háborúznak a helyi Fidesz-szervezet tagjai, így 2005-ben a pártközpont Demetert állította az alapszervezet élére, aki két éven át irányította a társaságot. Sajtónyilatkozatai szerint azonban távozása után újra problémák adódtak, például alapszabálysértően működött a szervezet. Mindenesetre a Fidesz választmánya 2009 őszén ismét feloszlatta az alapszervezetet. A bajok oka hivatalosan a szervezet gyenge teljesítménye volt, valójában azonban egy hatalmi harc folyik, melynek egyik főszereplője Demeter köre.

III/III-as fideszes

A helyzet annyira elmérgesedett, hogy városi pletykák szerint az alapszervezet feloszlatásáról szóló vitákban az is elhangzott: azért kell szétkergetni a szervezetet, mert III/III-asok is akadnak benne. Ez nagy derültséget váltott ki a helyi szocialisták között, ugyanis ők valóban tudni vélnek egy volt ügynökről, csak éppen Demeter környezetében. A volt (és jó eséllyel leendő) titkosszolgálati miniszter embereként emlegetett Deák Boldizsár önkormányzati képviselőről ugyanis akad akta az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárában, az aktában pedig megtalálható egy 6-os karton is, ami szerint Deák Sólyom fedőnéven működött együtt a szolgálatokkal. És éppen Deák Boldizsár volt az egyik – a nyilvános közgyűlési jegyzőkönyvek szerint –, aki a rendkívüli közgyűlés összehívását szorgalmazta.

Tagadhatatlan, a város korábban felmondta a forrást addig üzemeltető Szent József Forrás Kft.-vel kötött szerződését, ugyanis a cég mintegy 28 millió forinttal maradt Eger adósa. Ám a kft. még októberben jelezte, hogy amennyiben visszakapja a hasznosítás jogát, úgy megfizeti tartozását, és mintegy 40 embernek munkát adó fejlesztéseket hajt végre. A jelek szerint éppen ezért volt olyan sürgős a rendkívüli közgyűlés összerántása november 17-ére (a menetrend szerinti közgyűlés előtt alig egy héttel), hogy biztosíthassák a fiktívnek tűnő kínai cég pozícióit.

A nép nevében!


A közgyűlés azonban jelentős népi nyomásnak engedve nem vette végül napirendre az ügyet, és kiegyezett a Szent-József kft.-vel. A vízforrás idegen kézre játszásának megakadályozásában jelentős szerepe volt az Egri Hun Fokos Szövetségnek, amely petícióban tiltakozott a gyanús hátterű üzlet ellen.
(ATV - vecs.jobbik nyomán)

kuruc.info

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése