2010. március 4., csütörtök

Pátyi párt golfcsata

A pátyi képviselő-testület fideszes tagjainak kizárását kezdeményezi a pártból Gulyás Dénes, a térség fideszes országgyűlési képviselője, mert szavazatukkal ők is hozzájárultak a helyi golfpálya-beruházás bővítéséhez.

"Miután Páty Község Önkormányzatának Képviselő-testülete 2010. február 22-én megszavazta az úgynevezett golfpálya-beruházás bővítését, és ezzel semmibe vette a szokatlanul nagy arányú részvétellel zajlott pátyi népszavazás kétharmados elutasító döntését, valamint a környező települések kérését, a mai napon kezdeményeztük a pátyi képviselő-testület fideszes tagjainak kizárását a Fidesz Magyar Polgári Szövetségből" - írta Gulyás Dénes.

A testület hétfői ülésén a képviselők hosszas vita után, név szerinti szavazással fogadták el a helyi szabályozási terv módosítását, amelynek nyomán megépülhet a pátyi golffalu létrehozására irányuló projekt grandiózusabb változata. Az igennel voksolók között három fideszes képviselő volt. Gulyás Dénes közlése szerint ellenük indul eljárás. A beruházás ellen a környék lakossága és több civil szervezet is tiltakozott, mondván: az építkezéssel a zöld környezetet, a jó levegőt és a csendet, a nyugalmat veszítenék el.

A pátyi képviselő-testület a tiltakozás hatására és a tisztázás érdekében február 14-re helyi népszavazást írt ki, amely azonban érvénytelenül zárult, miután a választásra jogosult polgároknak csupán 43,1 százaléka járult az urnákhoz a minimálisan szükséges 50 százalék helyett. A 2260 érvényes szavazatot leadó polgár közül 1494-en az "igen", 766-an a "nem" választ jelölték meg. Ez azt jelentette, hogy kétszer annyian voksoltak a jelenleg érvényes szabályozási terv érintetlenül hagyása mellett.

A Pest megyei település független polgármestere, Bognár András a képviselő-testület hétfői szavazását követően elmondta, hogy az elfogadott rendelet a projekt beruházójával, a Grupo Miltonnal kötendő szerződés aláírása után, március 31-én léphet életbe. A polgármester szerint a nagyberuházás Páty fejlődését szolgálja, annak előkészítése törvényesen zajlott.

Tollner József független képviselő, a népszavazás kezdeményezője ugyanakkor az MTI-nek úgy nyilatkozott: több civil szervezettel egybehangzóan úgy véli, hogy a hétfőn született döntés törvénytelen, a képviselők tulajdonképpen egy 100 milliárdos beruházásra mondtak igent, ami később akár Páty csődjét is okozhatja.

A jövő nemzedékek országgyűlési biztosa szerint "több sebből vérzik" a pátyi golffaluval kapcsolatos rendelet, ezért várhatóan a döntés felülvizsgálatára, illetve visszavonására kéri a helyi önkormányzatot. Fülöp Sándor az MTI-nek, szintén hétfőn, azt mondta, többszörösen is jogsértőnek tűnik számára a helyi szabályozási terv módosítása.

Forrás: greenfo/mti

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése